The Cultural Garden of Amsterdam

08 Mar 2017

Musea en theaters verzamelen en verwerken afval duurzaam

Donderdag 9 maart geven wethouder Abdeluheb Choho van Gemeente Amsterdam en Cathelijne Broers namens Plantage Amsterdam bij Het Scheepvaartmuseum het startsein voor een nieuwe vorm van duurzame afvalinzameling en -verwerking. Icova zet energiezuinige boten in die het afval van musea en theaters over water naar een verzamelpunt brengen. Dat kan minstens 45 vuilniswagenritten per week besparen, en komt de leefbaarheid in de buurt ten goede. De culturele instellingen gaan hun afval ook beter scheiden, zodat ze in 2021 Zero Waste zijn. Dit is het eerste succesvolle initiatief in Nederland op deze schaal. Deze aanpak, Zero Waste Expeditie Plantage genoemd, is een primeur voor Nederland. De reductie van de uitstoot van fijnstof en CO2 is aanzienlijk

De culturele instellingen van Plantage Amsterdam, goed voor 5,1 miljoen bezoekers op jaarbasis, produceren gezamenlijk 740 ton afval per jaar. Om de CO2-uitstoot die gepaard gaat met vervoer daarvan door de buurt te compenseren, zou je jaarlijks 40 bomen moeten planten. Deze nieuwe aanpak komt de leefbaarheid en veiligheid in de buurt ten goede, en brengt bovendien financieel voordeel. De instellingen gaan hun afval ook nog beter scheiden, wat meer recycling en de productie van nieuwe grondstoffen mogelijk maakt. Zijn de musea en theaters eenmaal Zero Waste, dan is de milieuwinst vergelijkbaar met 600 bomen per jaar.  

Wethouder Choho (Duurzaamheid en Openbare Ruimte) is blij met dit initiatief, dat mede mogelijk werd gemaakt door de gemeente: ‘Mooi om te zien dat culturele instellingen gezamenlijk inzetten op een betere  luchtkwaliteit door gebruik te maken van afvalinzameling over het water en duurzame verwerking. De overheid is niet als enige verantwoordelijk voor afval, initiatieven van ondernemers zijn hard nodig. Dit is iets wat ik op meer plekken in Amsterdam voor me zie’.

Gepost door Birre Yazar-Walvis
ga naar artikel