x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Café Eik & Linde

eikenlinde.nl

In de wereld van de bruine cafés, is Eik en Linde de hemel op aarde: met een rijke, eeuwenoude, geschiedenis, gezellige stamgasten, knappe barmannen die altijd de juiste singer-songwriter of oude jazz draaien en het zacht klikkende geluid van biljartballen op de achtergrond. Je kunt er overdag terecht voor een goede Hollandse lunch en ’s avonds voor rumoer en vertier met uitzicht op de statige Plantage Middenlaan. Zonder twijfel één van de beste tenten die er in Amsterdam te vinden is. 

Tip

Ze serveren hier een hoop speciaalbiertjes - van de tap en op fles - geniet er van tijdens een potje biljart