x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

De Nationale Opera

operaballet.nl

Wie van opera houdt, weet dit operahuis van wereldklasse te vinden. Maar als je (nog) geen operakenner bent, dan ligt hier de kans om je horizon te verbreden. De Nationale Opera is beroemd, met de beste artistiek leiders, adembenemende decors en voorstellingen die je van je stoel blazen. Hun spectaculaire, innovatieve en moderne interpretatie van eeuwenoud muziektheater garandeert een avond om nooit te vergeten.

De Nationale Opera is beroemd vanwege haar spectaculaire decors, die allemaal in de Nationale Opera & Ballet zelf gemaakt worden

Tip

Voorafgaand aan elke operavoorstelling kun je gratis een inleiding bijwonen. Deze begint 45 minuten voordat het doek opgaat, je hoeft dan alleen een geldig plaatsbewijs te tonen. Meer weten is meer genieten!

In dit prachtige gebouw bevindt zich naast de opera en het ballet, ook het stadhuis van Amsterdam