x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Koninklijk Theater Carré

carre.nl

Zonder te overdrijven kunnen we stellen dat Carré het beroemdste theater van Nederland is. Het is opgericht door de circusdirecteur Oscar Carré. Loop er in ieder geval even naar binnen om de sfeer te proeven, de gastheren in hun mooie kostuum zullen u met alle egards ontvangen. Het glitter- en glamourverleden is er nog altijd voelbaar. Dompel je onder in rood fluweel en de Moulin Rouge-achtige setting. Maar het mooiste is natuurlijk om een van de vele optredens in popmuziek, opera, dans, komedie of acrobatiek bij te wonen. 

Het theater ligt aan de oever van de Amstel

Carré heeft atlijd een breed aanbod aan optredens van het hoogste niveau

Tip

Wil je een extra feestelijk gevoel? Verwen jezelf en je gezelschap op een champagne-arrangement. Dit staat voor je klaar op een gedekt tafeltje, zodat je in de pauze niet in de rij hoeft te staan

De naam Carré is afgeleid van de hoekige vorm van het gebouw. Binnen zijn er enkel golven en glooiingen