Neem de trein naar Amsterdam Central Station. Vanaf daar is het een kwartiertje lopen naar de Plantagebuurt. Of neem een tram, metro of bus.
Tram 9 rijdt vanaf Centraal Station naar en door de hele Plantagebuurt. Tram 14 rijdt vanaf de Dam naar en door de Plantagebuurt
De Metro vertrekt
vanaf Centraal Station en stopt op Waterlooplein. De beste uitgang voor de Plantage is station Nieuwe Herengracht.
Het noordelijke deel van de Plantagebuurt is het beste te bereiken met bus 22 (richting Indische buurt) en bus 48 (richting Borneo Eiland). Ze vertrekken beiden vanaf het Centraal Station bij de bushalte bij het Prins Hendrikplantsoen, voor het Victoria Hotel. Stap uit bij de bushalte Kadijksplein/Scheepvaartsmuseum.
Neem vanaf de A10 afslag S114 (Zeeburg, Artis, IJburg). Als je naar Artis gaat, kun je parkeren op het Artis parkeerterrein. Anders kun je ook terecht in de Parkeergarage Markenhoven in de Anne Frankstraat of in de parkeergarage van het Stadhuis en het Muziektheater (Waterlooplein 28).
Ontdek onze hoofdstad als de ware Amsterdammer: op de fiets. Er zijn in de hele buurt plekken waar je een fiets kunt huren. Eén van onze favorieten is MacBike op het Waterlooplein. Vraag om de kaart met een fietsroute door de Plantage en stap op de pedalen. Pas wel op, Amsterdam is druk, fietsers rijden snel en roekeloos en overal rijden auto’s, taxi’s, bussen en trams.
Bij sommige fietsverhuurders krijg je 25% korting met de I Amsterdam City Card.
Er zijn twee rondvaartrederijen die hop on – hop off routes aanbieden die bij de meeste musea en attracties in de Plantagebuurt stoppen. Beiden vertrekken dagelijks elk half uur. Met een dagkaart kun je alle bezienswaardigheden in je eigen tempo bezoeken.
De hop on - hop off rode lijn Canal Bus van de Canal Company
De hop on - hop off Museumline van Lovers Company
Als je de Plantage te voet wil verkennen, doe je er goed aan deze wandel-app te downloaden. De wandeling van ongeveer een uur voert langs grachten, musea, parken, imposante architectuur, onbekende straatjes en de beste plekken voor een hapje of een drankje. De tocht start bij het Mr. Visserplein en eindigt bij café Scharrebier.
Nog geen vermoeide voeten? Ga dan verder met deel twee. Het gemakkelijkst is natuurlijk om de wandelroute te volgen, maar je kunt ook vrij door de buurt te lopen. Wanneer je in de buurt van een bezienswaardigheid komt, verschijnt er vanzelf informatie op je mobiel of tablet die je vervolgens kunt lezen of beluisteren. Download de izi travel app en zoek op ‘Plantage’.
Bij alle musea en instellingen die zijn aangesloten bij de Plantage, kunt u gratis een gedetailleerde plattegrond krijgen waarop niet alleen die instellingen staan maar ook de niet te missen hoogtepunten, de tentoonstellingen en evenementen staan.
Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.
Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.
Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.