x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

de Appel arts centre

deappel.nl

Als je houdt van progressieve, hedendaagse kunst, dan mag je de Appel niet missen. Er worden hier vaak meerdere tentoonstellingen van internationale erkende óf opkomende artiesten tegelijk gehouden. Van audio en video-installaties tot sculpturen en tekeningen… alle vormen van moderne kunst waarin het alledaagse op de schop genomen wordt. Nooit simpel, altijd boeiend.

Als je een appel uit een gevel ziet steken aan de Prins Hendrikkade, weet je dat je aan het juiste adres bent

De Appel heeft altijd interessante installaties

Tip

Restaurant Moes onder de Appel is een leuke plek om te lunchen of te dineren. In combinatie met je Appel Arts Centre-ticket kun je hier voor een schappelijke prijs een vorkje prikken