x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

ARCAM Architectuurcentrum

arcam.nl

Laten we u eerst uit een droom helpen: Arcam is geen architectuurmuseum. Verwacht geen uitgestrekte witte zalen met iconische maquettes. Het centrum biedt u een startpunt om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Arcam heeft een grote collectie boeken, gidsen en wandelingen, is gesitueerd in een opvallend gebouw, heeft altijd een interessante kleine tentoonstelling en last but not least: elke vrijdag wordt er een stoomcursus over Amsterdamse architectuur gegeven, gecombineerd met een architectuurwandeling onder begeleiding van een gids.

De tentoonstellingsruimte heeft prachtig zicht over Amsterdam

Ontdek alles over de architectuur van Amsterdam

Tip

Samen met het architectuurcentrum Amsterdam ARCAM, heeft het Nederlandse Architectuur Instituut een Amsterdamse variant op de gratis 3D-architectuur-app  UAR (Urban Augmented Reality) gelanceerd. UAR kan gedownload worden via Android market en de Apple App Store