x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Gassan Diamonds

gassan.com

Diamantslijpen heeft een lange historie in Amsterdam en nergens komt deze meer tot leven dan in de grote fabriek van Gassan Diamonds. Je kunt hier een gratis rondleiding krijgen, letterlijk en figuurlijk een schitterende ervaring. Leer alles over de verschillende vormen van diamanten en bekijk hoe de slijpers de diamanten bewerken. De verkopers laten je met plezier in privévertrekken de grote diamanten zien. En natuurlijk is het goed bling-bling shoppen hier, variërend van Hello-Kitty snuisterijen tot de nieuwste, oogverblindende Rolexen.

Tijdens je bezoek kun je diamantslijpers in actie zien

Als je de drang voelt om iets te kopen, grijp hier je kans. Je zult in de hele stad geen grotere collectie met stenen en sieraden vinden!

Tip

Neem eens de boot naar Gassan, ze meren aan de achterzijde van het gebouw aan en vanaf daar is het een klein stukje lopen

De ingang aan de achterkant van Gassan is met de boot te bereiken