x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Nationaal Holocaust Museum

jck.nl

Via de voormalige Kweekschool werden tijdens de Tweede Wereldoorlog, met behulp van het verzet, honderden kinderen in veiligheid gebracht. Nu wordt op deze historische locatie het verhaal van de Holocaust verteld met een gevarieerd aanbod aan tentoonstellingen en evenementen, in een kunstzinnige vorm, met authentieke objecten en gebaseerd op persoonlijke verhalen. 

Tip

Samen met de Hollansche Schouwburg vertelt het Nationaal Holocaust Museum het hele verhaal over de Nederlandse Jodenvervolging. Met één kaartje voor het Joods Cultureel Kwartier bezoekt u beide instellingen.