x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Hermitage Amsterdam

hermitage.nl

In de zeventiende eeuw werd tsaar Peter de Grote verliefd op Amsterdam en ontstond er een band tussen Nederland en Rusland die tot op de dag van vandaag bestaat. De Amsterdamse Hermitage, een dependance van de Russische, is een fraai voorbeeld van de relatie tussen Amsterdam en Sint Petersburg. Elk half jaar worden Russische schatten tentoongesteld in Amsterdam. Orthodoxe iconen, Germaanse Romantiek, Perzische miniaturen of Franse impressionisten: er is altijd een verrassende selectie uit de kunstgeschiedenis te zien in dit prachtige zeventiende-eeuwse gebouw aan de oevers van de Amstel. 

De Hermitage heeft een prachtige binnentuin. Een van de verborgen parels van Amsterdam

Kinderen krijgen speciale aandacht in de Hermitage. Ze vinden kunst en cultuur erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind

Tip

Achter de Hermitage ligt tussen monumentale gebouwen een mooie stadstuin met een goed café, de Hoftuin