x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Hollandsche Schouwburg

hollandscheschouwburg.nl

Vandaag de dag is de Hollandse Schouwburg een monument en een plek van gedenken. Vóór de Tweede Wereldoorlog was het een populair en chique theater in het hart van de Joodse buurt. De Duitse bezetters maakten er een gevangenis en deportatiecentrum van. Tussen 1942 en 1943 werden 80.000 Joden verplicht zich hier te melden om vervolgens te worden gedeporteerd naar Westerbork. Er is een indrukwekkende tentoonstelling en de namenwand (waarin alle familienamen van de uit Nederland gedeporteerde en vermoorde joden zijn gegraveerd) symboliseert alle vermoorde joden van Nederland.

Tulpen met wensen voor een betere toekomst geschreven door schoolkinderen

Er worden hier vaak herinneringsbijeenkosten gehouden, zowel op lokale als nationale schaal

Op de eerste verdieping vind je een tentoonstelling over de vervolging van Joden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tip
Het indrukwekkende (en groeiende) Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland bevat alle namen van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Op de website heeft ieder slachtoffer een pagina waarop foto’s, documenten en biografische informatie geplaatst kunnen worden. Een verbluffende prestatie die anonieme slachtoffers een gezicht geeft