x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Joods Historisch Museum

jhm.nl

Ooit was dit hele gebied overwegend joods. Eeuwenlang vluchtten joden van over de hele wereld naar Amsterdam vanwege het tolerante klimaat. Zij vestigden zich in dit deel van de stad. Het bracht de stad een rijke en levendige gemeenschap, met bekende schilders, filosofen en artiesten én het typische Amsterdamse gevoel voor humor en taalgebruik (de mazzel gabber!). Het Joods Historisch Museum brengt deze rijke geschiedenis tot leven en verbindt deze met het heden en de toekomst. Wie de wortels van deze buurt wil doorgronden, mag dit museum niet missen. 

Voor een snelle cursus in de basics van het joodse geloof bezoekt u de begane grond van de Grote Synagoge

Tip

Het Joods Cultureel Kwartier huisvest ook een compleet kindermuseum. Met vele verdiepingen, speciale kamers en genoeg leuke activiteiten is het een perfecte plek om met de kinderen te bezoeken