x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Micropia

micropia.nl

Microben, ze zitten in je neus, oren, onder je oksels, in je ogen, je maag, mond, op je huid, onder je voeten, overal eigenlijk. Micropia is het eerste museum ter wereld dat zich wijdt aan het onzichtbare. Verwacht geen statische tentoonstelling, je betreedt een interactief laboratorium waar je levende bacteriën bekijkt door een microscoop. Hun vormen zijn vaak adembenemend mooi of juist bizar. Wat jij daar ziet, wordt ook geprojecteerd op een scherm, zodat andere bezoekers jouw ontdekkingstocht kunnen volgen. Al met al een unieke ervaring waarbij je alles leert over de kleinste, maar tegelijk machtigste organismen op aarde, en je een beeld krijgt van de bouwstenen van ons bestaan. 

De tentoonstellingsruimte van Micropia is fantastisch: in de donkere ruimtes kun je op intieme wijze kennismaken met je microben

Tip

De achtergrondverhalen op de schermen zijn prachtig gemaakt en heel onderhoudend. Ze bieden op een simpele manier veel extra achtergrondinformatie en geven een extra dimensie aan je bezoek.