x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Hollanders van de Gouden Eeuw

hollandersvandegoudeneeuw.nl

Voor een snelcursus over de Gouden eeuw moet je ook in de Hermitage zijn. Hier wordt een keur aan schuttersstukken getoond, grote en indrukwekkende groepsportretten waar de zeventiende-eeuwse elite zich graag op liet vereeuwigen. 

De schilderijen zijn groot en levensecht, de geportretteerde lijkt haast uit de lijst te stappen om een praatje te maken. Deze tentoonstelling biedt een unieke kijk op de zeventiende eeuw en de verschillende thema’s die de Nederlandse samenleving hebben gevormd.

Zeventiende-eeuwse schoonheden

Intieme ontmoetingen met Amsterdams voormalige elite

Schaatsen is altijd al iets typisch Nederlands geweest

Tip

Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de rijk gevulde winkel bij de tentoonstelling. Grote kans dat je hier de perfecte Amsterdamse souvenirs vindt of dat je zelf met een mooie herinnering de deur uitgaat

De tentoonstelling is gevestigd in de noordelijke vleugel van dit gebouw, dat statig aan de oevers aan de Amstel ligt