x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Museum Het Rembrandthuis

rembrandthuis.nl

Wie de lange rijen voor het Rijksmuseum wil vermijden, kan ook naar het Rembrandthuis komen. Naar het huis waar hij jarenlang woonde en werkte. Treed binnen op de plek waar hij zijn verf mengde, waar hij uit het raam staarde op zoek naar inspiratie, waar hij sliep met zijn grote liefde Saskia en waar zijn eerste zoon werd geboren. De gratis audiotour neemt je mee door de verschillende kamers in het huis en verhaalt over succesvolle en minder gelukkige fases uit het leven van de beroemde schilder. 

Er wordt ter plekke verf gemaakt

Tip

Dagelijks worden er etsen afgedrukt in de etskamer op dezelfde manier als Rembrandt het zelf deed

Doe mee aan een van de ets-workshops, ze geven een bijzonder inkijkje in hoe Rembrandt werkte