x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Tropenmuseum

tropenmuseum.nl

Het spectaculaire Tropenmuseum toont schatten uit alle uithoeken van de wereld. Het is tot de nok toe gevuld met bijzondere objecten. Wandel in een paar uur door verschillende continenten. De toegankelijke tentoonstellingen bevatten verrassende verhalen en multimedia-spektakel. Het maakt niet uit hoe oud je bent, er valt hier altijd wat te leren en te beleven. 

De enorme hal van het Tropenmuseum is een van de mooiste plekken van Amsterdam

De bekroonde tentoonstellingen en onbetaalbare artefacten maken van het Tropenmuseum een van de populairste attracties van Amsterdam

Het museum ligt naast het Oosterpark

Tip

Het gebied rondom het Tropenmuseum is tegenwoordig één van de hipste buurten van Amsterdam met een groot aanbod aan bars en restaurants. Ga naar de Biertuin, Spargo, Boom of Pata Negra, alle vier tegenover het museum én alle vier hebben ze een heerlijk terras