x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Verzetsmuseum Amsterdam

verzetsmuseum.org

Verzetsmuseum Amsterdam laat ons zien welke keuzes mensen zoals jij en ik maakten in oorlogstijd. Door de interactieve, veelzijdige presentatie kun je je verplaatsen in het leven van mensen in die moeilijke jaren. De buitengewone presentatie maakt het Verzetsmuseum tot een van de beste historische musea van Nederland.

Door het praktische karakter van het museum is de geschiedenis beter te begrijpen

Het museum toont een interessante combinatie van historische foto's, audio, video en de verslagen van ooggetuigen

Voor kinderen vanaf 9 jaar is er een veel bekroond Juniormuseum binnen in het Verzetsmuseum

Wandel door Amsterdam in oorlogstijd

Tip

Loop van het Verzetsmuseum naar het Anne Frank Huis met het boekje Verolging en verzet in Amsterdam, verkrijgbaar bij het museum. Je kunt de route wandelen of de tram nemen

Het museum ligt aan de Plantage Kerklaan, tegenover de dierentuin en in een straat vol restaurantjes