x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Hortus Botanicus

dehortus.nl

Weelderige natuur in combinatie met een van de mooiste terrassen van Amsterdam maken deze botanische tuin tot een favoriete hangplek van zowel Amsterdammers als toeristen. De Hortus is in de zeventiende eeuw opgezet als tuin om artsen van medicinale kruiden te voorzien. En nog altijd is er een verbluffende (historische) plantencollectie te bezichtigen. Wandel door de glazen kas met exotische palmen uit koloniale tijden. Verschuil je achter wuivend bamboe, ontdek een woestijn of regenwoud en nuttig vervolgens een biologisch feestmaal op het terras.

Het terras in de botanische tuin is een favoriete plek van zowel locals als toeristen

Tip

Ben je een kouwelijk type? De tropische temperaturen in de kas zullen je van top tot teen ontdooien. Adem diep in en laat de zuurstofrijke atmosfeer de rest doen