x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Natura Artis Magistra

artis.nl

De oudste dierentuin van Europa combineert negentiende-eeuwse elegantie met ultramoderne exposities. En zeker, er zijn hier leeuwen, gorilla’s, olifanten en pinguïns. En natuurlijk zijn er speeltuinen, pannenkoeken en knuffels. Maar Artis is meer dan dat. Het is een lommerrijk park vol oude monumenten, uitnodigende bankjes en oude bomen. Maar ook een rijke historie, een planetarium, een vlinderpaviljoen, een gigantisch aquarium en hoogstwaarschijnlijk als enige dierentuin ter wereld een Zen-tuin. Artis heeft ‘t.

Kom tot rust in de Zen-tuin

In Artis is er voortdurend een wisselwerking tussen natuur en erfgoed

Tip

In de zomer is Artis open tot zonsondergang. Dit is de kans om rond te struinen tot de zon ondergaat, om (op zaterdagavond) een concert te bezoeken en te zien hoe de chimpansees zichzelf klaarmaken voor de nacht