x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Oosterpark

Uitgestrekte grasvelden, een pierenbadje, een skatepark, een speeltuin, meanderende waterpartijen en in de zomer evenementen en concerten: het Oosterpark is misschien wel het meest veelzijdige park van Amsterdam. De grasvelden lenen zich uitstekend voor een potje voetbal en de vijvers en beekjes vormen de perfecte achtergrond voor een zomerse picknick. En dan zijn er ook nog eens tientallen leuke restaurants in de buurt, uit alle windstreken van de wereld. Aan de oostzijde van het park vind je de voorname Linnaeusstraat, waar ruime terrassen een gevarieerd publiek trekken. 

Het Oosterpark is ideaal voor een rondje hardlopen. Je ziet hier de hele dag door sportieve buurtbewoners joggen

Tip

Restaurant De Biertuin, naast het park, is een populaire hotspot. Met meer dan 50 soorten bier op de kaart (onder meer van Brouwerij ’t IJ), kip van het spit en de lekkerste hamburger van Amsterdam, is het een geweldige plek om de avond door te brengen