x

28-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Wertheimpark

Dit kleine parkje ligt langs een van Amsterdams mooiste grachten. Sterker nog, het is de enige gracht in het centrum waar een park naast ligt. De zacht glooiende waterkant is de perfecte plek om lekker te luieren. Op zomerdagen komen mensen hier picknicken, zonnebaden of lezen. Als je gewoon een beetje voor je uit wil kijken kan dat ook, naar de grote schepen die van het IJ komen bijvoorbeeld, zij passeren het Wertheimpark op weg naar de Amstel. Vooral doordeweeks komen er veel voorbij.

Varen op een rondvaartboot is de perfecte manier om de stad te verkennen. Klik op Getting Around voor meer informatie

Tip

Het gedeelte van het park aan het water is de beste plek in heel Amsterdam om van een luie middag of de avondzon te genieten